Last updated on July 21st, 2016 at 01:00 am

– Mi-e frică să mă uit pe geam, pun pariu că imediat o sa intrăm fix în munte!

– Hai lasă prostiile și uită-te sau o să îți pară rău!

– Lasă-mă cu regretele tale acum!

– Dacă vrei sa vezi Luna, eu zic să te uiți pe geam.

… Cu chiu cu vai am reușit să întorc privirea pe geam. Cam avea dreptate; ajunsesem pe Lună. O lună pe nume Ladakh.

Cred că am văzut cu toții imagini cu așa-zisa aselenizare a lui Armstrong din 1969 – dar puțini știu că există posibilitatea unei aselenizări “terestre”: aterizarea în Leh, Ladakh. De departe cel mai fascinant zbor pe care l-am făcut vreodată – ruta Delhi – Leh, capitala regiunii Ladakh. Ce a însemnat acest zbor de o oră și jumătate? Simplu: munți, munți și din nou munți.

Cum să ajungi în Leh, Ladakh?

Practic, ca să ajungi în Leh ai două variante. Fie alegi să mergi din Manali cu ce tip de transport terestru preferi (mașină, motocicletă, autobuz), fie iei avionul până în Leh. Noi am fi dorit să putem alege prima variantă, faimoasă pentru peisaje incredibile, dar eram presați de timp și am ales varianta cea mai rapidă – avionul.

Leh Ladakh Himalaya India

Să facem cunoștință cu munții Himalaya! Vârful semeț din spate este chiar domnul Nanda Devi (7.816m)

Ne-am trezit cu noaptea în cap ca să ajungem la aeroportul din Delhi, entuziasmul atingând niște cote alarmante. Trebuie să știi că nu ai foarte multe opțiuni atunci când vine vorba de cursele aeriene spre Leh. Sunt doar câteva companii aeriene care zboară acolo (GoAir, Air India sau Jet Airways) și toate la ore matinale. Curenții montani puternici care își fac apariția ulterior sunt motivul principal pentru care dacă vrei să prinzi avionul de Leh trebuie să fii sigur că nu uiți să îți pui alarma să sune.

Am intrat în aeroportul Indira Ghandi echipati de munte, cu bocancii în picioare, dar cu căldura din Delhi deja făcându-și simțită prezența în ciuda orei matinale. Dar nu ne deranja nimic, am îndurat cu stoicism orice miros, orice zăpușeala, orice lipsă de mâncare apetisantă…  pentru că știam unde urma să fim peste doar două ore.

Acel moment când dai cu ochii de munți uriași și te simți ca un pitic!

În avion pulsul a început să crească, nerăbdarea de a ajunge se lupta cu oboseala acumulată în urma unei nopți prea scurte. Dar în momentul în care și-au făcut apariția domnii munți, am uitat de orice formă de oboseală, nu mi-a mai trebuit absolut nimic. M-au vrăjit instant și nu exagerez! Am zburat tot drumul lipită cu nasul de geam, a fost primul zbor în care nu am stat lângă Vlad. Și asta pentru că niciunul dintre noi nu a putut să renunțe la “locul de la geam”. (Nu pot spune că regret mișcarea asta!)

Leh Ladakh zbor Delhi India

Joaca de-a cucu-bau cu munții printre nori

Punctul culminant a fost venit în momentul în care am început să vedem vârfuri și creste. Asta da priveliște! Inițial eram tristă pentru că nu era foarte senin. Dar ulterior am realizat că de fapt norii aduceau o notă jucăușă întregii priveliști. Imediat cum se răsfirau un pic puteam să zărim minunățiile peste care zburam. Iar prin felul în care lumina își făcea loc printre nori, se creau umbre și nuanțe demne de basme! Am reușit să zărim și vârful Nanda Devi de 7.816m, al doilea al Indiei, membru distinct al lanțului Garhwal din Himalaya. Ei bine, zborul ăsta chiar a fost un deliciu!

Zbor Delhi Leh Ladakh India Himalaya

Mda, o priveliște banală!

În afara priveliștii incredibile, nu a fost un zbor cu peripeții… sau cel puțin nu până când ne-am pregătit de aterizare. Domnul căpitan ne-a anunțat că trebuie să așteptăm să se elibereze pista. Prin urmare, trebuia să mai facem un ocol. Având în vedere tonele de informații pe care le citisem pe internet despre zborul până la Leh și aterizarea pe aeroportul situat la 3.256 metri, am simțit imediat un gol in stomac.

Un gol care și-a găsit justificarea în momentele care au urmat – a fost cea mai bruscă aterizare din viața mea. Aveam impresia că avionul ba o să agațe vreun munte cu una din aripi, ba că o să cădem în nas. Practic, pentru a putea ateriza, avionul intră pe un culoar îngust printre munți și nu are prea mult loc de manevre. Nu-i așa că sună distractiv?

Zbor Leh Delhi India Himalaya

Cam așa arată Ladakh-ul văzut de sus

Este aeroportul din Leh cu adevărat periculos?

Aeroportul din Leh – numit pompos Kushok Bakula Rimpoche după un lama celebru – este singurul din India care le impune piloților care vor să îi simtă pista un antrenament special și serios. Este renumit nu numai pentru altitudine, ci și pentru culoarul de zbor, găsindu-și un loc de cinste în topul celor mai periculoase aeroporturi din lume (Mami, nu te enerva că am omis să îți spun acest detaliu – a fost pentru binele ritmului tău cardiac!).

Zbor Leh Delhi India Himalaya

O vale din Ladakh

În cazul nostru, cred că pilotul GoAir absolvise cu brio cursul de certificare pentru că am ajuns cu toții teferi, dar plini de adrenalină. Cand ne-am dat jos din avion am simțit cum mi se înmoaie picioarele de emotie, aveam lacrimi în ochi – ca să îi dau motiv lui Vlad să facă mișto de mine – și rămăsesem fără cuvinte (eveniment cu adevărat rar în cazul meu!). Era o priveliște incredibilă, eram înconjurați de munți. Nici nu știam în ce parte să mă uit, am tras în piept cel mai curat aer pe care l-am simțit vreodată. Dupa luni întregi de salivat în fata pozelor cu Ladakh, ajunsesem să îl simt sub picioarele mele., să îl respir, să mă las pe mâinile lui.

Gata! Aterizasem pe Lună și din primele minute în Leh ne-am dat seama că apelativul regiunii de “Tărâmul Lunii” nu e exagerat absolut deloc. Da, Armstrong cred că a greșit coordonatele!

Zbor Aeroport Leh Ladakh India Himalaya

Bine ai venit în Leh!