Sri Lanka clar nu era pe lista noastră de priorități. Cumva am reușit să o omitem, o lacrimă în mijlocul oceanului, umbrită de imensa ei vecină, India. Dar am învățat că cele mai frumoase experiențe sunt de cele mai multe ori cele neplănuite. Așa că nu am spus nu când ne-am dat seama că putem ajunge cu ușurință în Sri Lanka. Si asta pentru că eram în sudul Indiei și de acolo doar un zbor scurt ne despărțea de perla Oceanului Indian. Habar nu aveam noi atunci ce experiență cu tuk tukul ne aștepta!

În momentul în care ne-am hotărât să mergem în Sri Lanka, am început să citim un pic mai mult despre ea. Voiam să vedem daca avem ce face în luna pe care ne-o propusesem să o petrecem acolo. Trebuia să ne documentăm temeinic având în vedere că urma să petrecem sărbătorile de iarnă acolo. Și experiența ne-a învățat că de Crăciun și de Revelion e haos și aglomerație oriunde în lume.

tuk tuk sri lanka

Dacă te gândești să dai o fugă până în Sri Lanka, ai face bine să începi să visezi la astfel de peisaje. Pentru că nu sunt deloc neobișnuite pe acolo!

Am făcut o listă cu ce ne-ar plăcea să vedem, ce activități să facem, cu ce să ne umplem timpul. Ni s-au luminat ochii când am descoperit că avem păduri de explorat, mici trasee pe câțiva munți timizi, plantații de ceai, rezervații naturale, dar și plaje, orașe vechi, forturi și temple. Am pus punctele pe hartă și am lăsat entuziasmul să crească. Nu ne mai rămânea decât să ajungem acolo și să începem să unim punctele.

tuk tuk sri lanka

Mda, îmi pare rău să te anunț, dar în Sri Lanka ai șanse să dai peste astfel de peisaje la tot pasul!

Joaca de-a planificatorii

Cu câteva zile înainte să zburăm spre Sri Lanka, două mai exact, ne aflam la o familie de indieni în Madurai. Teoretic, trebuia să fim în oraș, puși pe hoinărit. Dar un eveniment politic (o să vorbesc despre asta în alt articol), ne-a ținut în casă. Așa că am zis să verificăm ce mai aveam de pregătit pentru Sri Lanka, să verificăm vizele, să ne hotărâm cu ce să ne umplem primele zile. Și aici ne-am împotmolit într-un detaliu care mereu mă obosește: transportul.

Din cauza problemelor mele cu spatele, transportul în comun e mereu un subiect sensibil pentru mine. Și de multe ori ceea ce pentru mulți turiști e o cheltuială infimă, pentru noi se transformă într-o lovitură în buget. Pentru că îmi e mult prea greu să rezist ore în șir în autocare și atunci trebuie să apelăm la sfântul avion. Având însă în vedere că Sri Lanka este mult prea mică pentru zboruri dintr-o parte în alta, teoretic ar fi trebuit să îi venim ușor de hac cu trenuri și autocare. Dar erau atât de multe locuri pe care voiam să le vedem! Așa că inevitabil creierul meu a început să deruleze imagini cu noi chinuindu-ne cu rucsacii în spate prin aglomerația din autocare și autobuze. Imagini care evident au făcut să imi mai scadă entuziasmul pentru Sri Lanka!

tuk tuk sri lanka

Unul dintre nenumăratele răsărituri incredibile pe care am reușit să le prindem în Sri Lanka. Aici eram la Lipton Seat, rătăcind printre plantații de ceai.

Hai să închiriem un tuk tuk!

Dar, din senin, l-am auzit pe Vlăduț pe un ton glorios, el care de obicei nu se implică prea mult în planificare, în astfel de detalii “administrative plictisitoare”: Hai să închiriem un tuk tuk! Dap, uite de-asta facem o echipă bună. Pentru că mereu ne completăm și venim cu idei pentru nemulțumirile celuilalt. Si bum! Uite așa am sărit instant pe Google și l-am bombardat cu variațiuni de “rent a tuk tuk in Sri Lanka”. E clar că nu eram primii cu ideea asta, au mai avut-o și alții, deci era ceva realizabil, nu era nimic SF în planul nostru. Am început să căutam bloguri, să vedem de unde au închiriat alți curajoși. Și majoritatea au scris că au negociat la fața locului, au căutat localnici și s-au înțeles cu șoferii de tuk tuk.

tuk tuk Sri Lanka

Primul nostru homestay (cazare la localnici) în Sri Lanka și primul loc de parcare pentru al nostru tuk tuk neînfricat.

Dar asta ar fi însemnat să pierdem câteva zile pe negocieri, pe căutări, pe variante prin Colombo și Negombo. Știam că bugetul nostru aprecia varianta asta, dar nouă parcă nu ne venea să pierdem atâta timp. În plus, s-a activat spiritul avocățesc din mine (se pare că încă îl mai am). Și parcă stăteam mai liniștită știind că închiriem de la o firmă specializată, să avem un contract scris și mai ales o asigurare. Și așa am ajuns la Tuk Tuk Rentals. I-am studiat un pic, ne-a plăcut ideea proiectului lor. Practic ei acționează ca un fel de intermediari între clienți și câte un șofer de tuk tuk care are nevoie de un ajutor financiar. Și, cel mai important, îți oferă un contract scris și asigurare. După un schimb de e-mailuri prietenoase cu Thomas (reprezentantul lor la momentul respectiv), am bătut palma și ne-am asigurat un tuk tuk în Sri Lanka!

tuk tuk sri lanka

Șoferul meu de tuk tuk preferat!

Emoțiile de la volanul unui tuk tuk!

Ne-am făcut un pic de griji cu carnetul de conducere, dar se pare că cel al lui Vlad de acasă a fost perfect. Era calificat să conducă un tuk tuk în Sri Lanka. Avea nevoie doar o echivalare care se obține din Colombo. Am vorbit cu Thomas și ne-a ajutat să obținem actele necesare, astfel încât să nu mai pierdem noi timpul pe la autorități locale. Și uite așa, în doar câteva ore am avut un tuk tuk care ne aștepta!

tuk tuk sri lanka

Nivelul de entuziasm era mult prea mare de fiecare dată când ne urcam în bestia noastră pe trei roți!

Am o mulțime de povești din luna noastră în Sri Lanka. Dar, când tragem linie, tuk tukul a fost cea mai frumoasă experiență. Fără el sunt ferm convinsă că nu ne-ar fi plăcut atât de mult. Dar cu el am putut să explorăm nestingheriți, nu am simțit niciun fel de limitare, pe care probabil am fi trăit-o dacă ne mutam dintr-un autobuz în altul. Nu spun ca ne-ar fi fost greu cu autobuzul, pentru că toți turiștii pe care i-am întrebat ne-au spus că e ușor să găsești transport în comun, sunt legături peste tot. Dar cu siguranță autocarul nu oprește când ai tu chef de o poză si nici nu te duce pe drumuri lăturalnice.

tuk tuk sri lanka

Sunt sigură că nu o să găsești autobuze pe astfel de drumuri.

“E cumva un străin la volanul tuk tukului?”

Am profitat din plin de tuk tuk. Am avut zile când ne trezeam, ne uitam pe hartă și alegeam la nimereală câte un loc. Ne urcam în tuk tuk și ne lăsam furați de peisaje – de care Sri Lanka cu siguranță nu duce lipsă. Benzina in Sri Lanka este ieftină, așa că nu am simțit nevoia să ne calculăm traseele în funcție de asta. Cel mai distractiv a fost însă să vedem reacțiile localnicilor. Pentru că sunt atât de obișnuiti cu tuk tukurile încât nu acordă atenție persoanei care le conduce. Dar în momentele în care vreun șofer scăpa o privire și îl observa pe Vlad, se lăsa instant cu claxoane, urale, zâmbete și rasete.

tuk tuk sri lanka

Copiii au fost cei mai mari fani ai noștri! Și jocul lor preferat era să încerce să se urce în tuk tuk în timp ce Vlad conducea încet!

Libertatea pe care o simți acasă, când știi că te poți urca în mașină și merge oriunde, am resimțit-o în Sri Lanka. Și a contat enorm să ne putem planifica orice fără să ne stresăm că nu avem cu ce ajunge. Daca am vrut un răsărit în mijlocul unei plantații de ceai, l-am avut. Dacă am vrut să mergem pe o plajă în toiul nopții, am mers. Dacă ni s-a facut brusc poftă de ceva dulce, ne-am urcat în tuk tuk și am pornit în căutare de cofetarii. Și de fiecare dată cu zâmbete și râsete, ba chiar cu prieteni noi.

tuk tuk sri lanka

Hoinărind printre plantații de ceai la răsărit

tuk tuk sri lanka

Cine are nevoie de safari atunci când poți vedea elefanți din propriul tău tuk tuk?!

Când nu merge totul ca pe roate

Probleme semnificative cu tuk tukul nu am avut. Iar când am avut, Thomas ne-a ajutat imediat. Ba chiar ne-a și schimbat tuk tukul când primul a început să fie mai puturos la pornire. Am făcut pană o singură dată și a fost chiar distractiv. Pentru că nu au trecut mai mult de 3 minute până să ne trezim cu un localnic care să ne ajute. Ba chiar s-a dus cu motocicleta lui și ne-a adus un mecanic din apropiere. Și nu, nu au vrut să primească niciun ban. Localnicii sunt prea prietenoși ca să simți vreodată ca ai putea avea probleme. Doar că în trafic trebuie sa fii atent, mai ales la șoferii de autobuze, și să conduci încet.

tuk tuk sri lanka

Din când în când tuk tukul nostru ne mai răsfăța și cu câte un cadru artistic!

Motive pentru care să nu închiriezi un tuk tuk

Am tot încercat să găsesc un motiv care să mă facă să spun că închirirerea unui tuk tuk poate fi problematică. Dar fără succes! Ah, poate niște mici certuri cu jumătatea ta! Pentru că da, eu am fost însărcinată cu GPSul, cu monitorizarea atentă a drumului ca să îi pot spune din timp lui Vlad “stânga” sau “dreapta”. Dar, fir-ar să fie că de multe ori mă fura peisajul atât de tare încât uitam complet de hartă. Scoteam aparatul, mai făceam ba o poză ba un filmuleț, și nu mai conta pe ce drum eram. Doar că și răbdarea lui Vlad are o limită și săracul devenise exasperat de replicile mele de genul “Ah, trebuia să facem dreapta, acum vreo … 10 km!”

Prin urmare nu, nu am nimic de reproșat unei aventuri cu tuk tukul prin Sri Lanka. Din contră, mi se pare modul perfect de a descoperi insula asta care ascunde peisaje de vis. Dupa luna noastră în tuk tuk ne-a fost tare greu să ne despărțim de el. Și ne-a fost chiar și mai greu când am ajuns în Myanmar și ne-am reîntors la autocare, taxiuri, autobuze.